Stop guessing what′s working and start seeing it for yourself.
Login or register
Q&A
Question Center →

Semalt Uzman Tarafından Açıklanan Giriş-Çıkış Bağlantı Noktaları

Bilgisayarlarda herhangi bir aygıt (örneğin, bir genişletme kartına veya bir genişletme kartına bir anakart) CPU tarafından periferik olarak değerlendirilir. Merkezi işlemci ve çevresel aygıtlar arasındaki veri alışverişi, giriş-çıkış bağlantı noktaları aracılığıyla gerçekleştirilir. IO portu, doğrudan bilgisayarın IO veri yoluna bağlanan bir denetleyicinin, dijital sinyal işlemcisinin vb. Bir tampon aygıtı veya kaydıdır. Giriş çıkış bağlantı noktaları sayesinde yeteneklerini genişletmek için bilgisayarınıza çeşitli dahili ve harici aygıtlar bağlayabilirsiniz.

G/Ç bağlantı noktaları, bilgisayarlardaki aygıtlar ve yazılımlar arasında bir bağlantı kurmanıza izin verir. Her iki yönde bilgi alışverişi aynı kanal üzerinde gerçekleştiğinden, iki yönlü radyo kanallarına benzer.

Port Adresi

Bilgisayar cihazları arasındaki veri alış verişini kontrol etmek için her bir G/Ç portuna kendi benzersiz numara - port adresi verilmiştir. PC'de 16-bit kod IO portlarını adreslemek için kullanılır. Bu nedenle, 216O = 65 536 bağlantı noktası vardır, bunlar OOOOh'dan FFFFh'ye numaralandırılmıştır. IBM uyumlu bilgisayarlar için standart IO aralığı 0-3FFh'dir. Bunlara klavye denetleyicileri, sabit diskler ve disketler, EGA/VGA video adaptörleri, ses kartları, seri ve paralel arabirimler, oyun bağlantı noktaları ve diğer çevresel aygıtlar için bağlantı noktaları dahildir. Çevresel bir aygıt, birden fazla GÇ bağlantı noktası kullanabilir. Aslında FFFFh'ye kadar olan adresleri kullanabileceğinizi unutmayın. Örneğin, ses kartının WT sentez işlemcisinin portları IO aralığı 620h-E23h'dir.

Bir program yürütülürken, portlar merkezi işlemci tarafından gönderilir. Programlama sırasında her çevresel G / Ç portunun spesifik adresini belirtmekten kaçınmak ve aynı zamanda belirli bilgisayar yapılandırmasına bağlı olarak adresi değiştirmek için G/Ç taban adresi kullanılır. Temel adres, her çevresel aygıta atanır ve bağlantı noktası grubundaki en düşük adrese karşılık gelir. Bir çevresel aygıtın kalan bağlantı noktalarının adreslenmesi, taban adresine göre ofset belirlenerek gerçekleştirilir.

Çevresel aygıtın IO taban adresi, IO aralığındaki herhangi bir adres olabilir. BIOS, diğer çevre birimleri tarafından kullanılamayan standart donanım aygıtları için IO serisinin bir parçasını ayırır. Örneğin, LPT1 arayüzü için IO aralığı 378h - 37Eh, IO temel adresinin seçilebileceği şekilde ayrılmıştır. Ardından, donanım yazılım düzeyinde limanlara yönelirken çatışmaların olasılığı ortadan kalkacaktır. LPT1'in kontrol edilmesi ve izlenmesi için üç kayıt kullanılır çünkü bu IO aralığı içinde 378h-s-37Ch temel adresin 5 olası değeri vardır.

Programlanmış G/Ç

Programlanmış giriş / çıkış (PIO) portlarıyla veri alışverişi için kullanılır. Dize komutlarını kullanarak 8, 16 veya 32 bitlik derinlikli kelimeleri iletir. Sözcük, her bellek erişim döngüsünde karşılık gelen adresin göstergesi ile bir veya daha fazla veri yolu döngüsü için iletilebilir. Bus değişim döngüleri bir IO komutunun yürütülmesi sırasında başlatılır. Döngü sayısı, adresin sözcük sınırı boyunca ve kullanılan veri yolunun veri biti derinliğinde hizalanmasına bağlıdır. PIO veri alışverişi hızı standart Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) kanalının değişim hızını aşıyor.

Post a comment

Post Your Comment
© 2013 - 2024, Semalt.com. All rights reserved

Skype

semaltcompany

WhatsApp

16468937756

Telegram

Semaltsupport